La data de 28 și 29 august, s-a desfășurat Academia Națională de Lidersim Feminin, organizată de către Gender Centru și IREX Europe pentru femeile din toată Republica Moldova.

Academia și-a propus să aducă la un loc femei active în societate care își doresc să contribuie la promovarea egalității de gen în societate prin crearea proiectelor ce ar aduce valoare și schimbări în cadrul comunităților din care acestea vin.

Timp de două zile, participantele la Academie au învățat despre ce este egalitatea de gen și nediscriminarea, au aflat ce sunt stigma și stereotipurile, au fost informate despre aspectul legal al egalității de gen și multe altele. Angela Frolov de la Centrul GDM a prezentat ce sunt campaniile de lobby și advocacy și despre cum poți atrage atenția asupra campaniei tale prin umor, tehnii de PR și cmunicare. În opinia ei, succesul unei campanii este asigurat de mesaj – acesta trebuie să fie cât mai clar și pe înțelesul grupului țintă. Dacă trebuie să îți explici mesajul, atunci el nu este suficient de bun.

Olga Bîtcă și Catinca Mardarovici, ambele membre ale board-ului Platformei pentru Egalitatea de Gen au învățat femeile participante ce sunt tehnicile de activism și campaniile creative și cum acestea sau politicile de gen pot fi integrate în comunitatea/organizația fiecărei participante.

img_6182

Când am aplicat la ANFL 2020 ma gândeam ca e o oportunitate perfectă de a afla mai multe despre advocacy, feminism, drepturile omului, violența domestică împotriva femeilor si împotriva minorităților. Nu cred că ma așteptam să întâlnesc atat de multe femei ambițioase, puternice, dornice de a cunoaște, perfecte si frumoase prin diversitatea lor. Acele 2 zile petrecute la academie mi-au crescut increderea in sine și m-au facut să cred că schimbarile mult dorite in societate sunt posibile, deja am mai multe idei pe care imi propun sa le aplic in curand! – Laura Tarlapan Roman

În urma instruirii primite, participantele vor avea la dispoziție aproximativ o lună pentru a gândi o activitate sau un proiect care va contribui la îmbunătătțirea situației fetelor și femeilor din comunitățile lor.

Acestea se vor reuni în a doua etapă a Academiei Naționale de Liderism Feminin pentru a fi ajutate să aplice pentru granturile oferite celor mai bune proiecte create de participantele Acedemiei. Proiectele câștigătoare vor fi implementate în cadrul comunităților și vor fi susținute să continue și în afara proiectului Academia de Liderism Feminin.

img_6286

Unele dintre participantele la prima ediția a Academiei, și-au împărtășit cu noi impresiile.

În aceste 2 zile a Academiei am cunoscut femei, pentru care feminismul a devenit valoare, valoare a egalității în drepturi. Tot odată, mi-am făcut cunoștințe noi, femei care au avut experiențe de viață diferite, dificultăți care le-a cioplit personalitatea și le-au făcut să devină mai bune. Cu siguranță am găsit în acest grup și persoane resursă, de la care pot să învăț și cu care mi-ar face plăcerea să colaborez pe viitor. În activitatea mea ca formatoare cu siguranță o să crească ponderea activităților care promovează egalitatea în drepturi între femei și bărbați, comportament agresiv/abuz în cuplu, forme ale violenței care au devenit o normă pentru foarte multe fete. Astfel de lucruri nu trebuie să fie lăsate, iar prin activitatea mea de zi cu zi, am ocazia să arăt tinerelor că se poate și ALTFEL!! – Cristina Jitaru

img_6228

Experiența de academie a fost prima experiență offline de la începutul pandemiei, respectiv plină de entuziasm și frică. Am cunoscut oameni pasionați de feminism, care însă au o percepție foarte sănătoasă despre rolul femeilor și a bărbaților sau mai bine zis lipsa rolului lor. Cunoștințele dobândite le voi aplica în practică începând cu identificarea problemelor din societate și rezolvarea lor axândumă pe un anumit public țintă prin intermediul gradului. – Petrașcu Beatricea

Academia pentru Liderism Feminin a fost pentru mine o platformă excelentă pentru a interacționa cu femei care au aceleași viziuni ca mine și de a mă inspira de la acestea. A fost o combinație bună de informații despre drepturile omului, egalitate de gen, advocacy și campanii, discriminare, etc., care a format un toolkit foarte util pentru a putea implementa un proiect în domeniul egalității de gen și women empowerement. – Iulia Macarenco

Ne auzim în etapa a II-a a Academiei!

 

Scrie un comentariu