În premieră, viitorii părinți din raioanele Criuleni și Dubăsari se vor bucura de acces la asistență pre și postnatală. La Spitalul raional Criuleni, care deservește și localitățile din raionul Dubăsari, a fost deschisă Școală Pre și Postnatală. Inițiativa aparține Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate (CICS) și a fost realizată datorită finanțării europene, oferite prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.
La Școala Pre și Postnatală, gravidele și partenerii lor vor înțelege evoluția sarcinii, modificările fiziologice și psihologice ale organismului matern, vor învăța exerciții și tehnici de micșorare a nivelul durerii la naștere.
„Gravida va recunoaște caracteristicile de schimbare a propriului organism și de dezvoltare a fătului în fiecare trimestru de sarcină; va ști diferențele între nașterea naturală și cea prin cezariană, sursele și nivelele durerii în timpul nașterii; va înțelege principiile modului sănătos de viață în timpul sarcinii și după naștere; va învăța despre alăptare, igiena personală și a copilului, stările de alarmă în dezvoltarea psihologică a copilului în primul an de viață. O dată pe săptămână, aici se vor desfășura ședințe pentru gravide și partenerii acestora care vor să asiste la naștere”, povestește Lilia Onea, fondatoarea CICS.
La maternitatea din Criuleni nasc anual în jur de 400 de femei. Potrivit directorului Spitalului raional, Nicolae Croitor, în decurs de doi ani, numărul nașterilor ar putea să se dubleze: „Profesionalismul echipei perinatale îi va motiva pe viitorii părinți din raioanele pe care le deservim să nască aproape de casă”.
Sediul școlii a fost oferit de Spitalul raional Criuleni. Cu ajutorul grantului european, au fost instruiți specialiștii care vor organiza lecțiile pentru viitorii părinți (psiholog, ginecolog și neonatolog), au fost procurate materiale didactice, mobilier, un mulaj și două planșe demonstrative, precum și echipament pentru organizarea exercițiilor de pregătire pentru naștere.
Finanțarea pentru deschiderea Școlii a fost oferită în cadrul unui amplu program european de consolidare a încrederii între cele două maluri ale râului Nistru. Astfel, și la Centrul Mamei și Copilului (CMC) din Tiraspol va fi redeschisă curând o Școală Pre și Postnatală.
„Din perspectiva propriei experiențe, fiind tată a patru copii sănătoși și soț al unei femei sănătoase, mă simt avantajat că totul a mers bine în familia mea. Am simțit personal cât de importantă este îngrijirea pre și postnatală și asistența aproape de familie și casă. În cel de-al doilea rând, ca reprezentant al Delegației UE, sunt mulțumit să văd că sprijinul nostru răspunde necesităților reale și concrete ale populației, îmbunătăţeşte viața cotidiană, și, în acest caz concret, ajută multe familii din Moldova, așa cum a fost în cazul familiei mele,” a menționat Marco Gemmer, șef al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.
„La fel ca și colegii noștri de la Criuleni, vom încerca să facem tot ce e posibil ca sarcina, nașterea și primul an de după naștere a copilului să devină pentru gravide și familiile lor o experiență pozitivă”, a menționat Natalia Slepuha, directoarea CMC Tiraspol.
Imediat după inaugurare, la Școală a fost organizată prima lecție pentru viitoarele mămici. „Primele impresii sunt foarte pozitive. Dacă aș fi avut parte de astfel de instruiri la prima naștere, cred că aș fi evitat multe momente confuze”, povestește Elena Rusu, locuitoarea orașului Criuleni.
Școala Pre și Postnatală la Criuleni este lansată datorită unui proiect implementat de Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate, în parteneriat cu Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol și Spitalul raional Criuleni. Colaborarea are loc în cadrul Programului finanțat de UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.
Sursa: www.md.one.un.org