Cristina are 24 de ani și nu a votat niciodată până acum. Nu i-a stat gândul și grija la aceasta. Câțiva ani în urmă a pierdut-o pe mama, iar ultima amintire cu tata e din ziua în care a ieșit pe ușă și nu s-a mai întors. A avut o copilărie grea, locuind ba la o rudă, ba la alta.

A cunoscut și diferiți bărbați. Însă, cu ultimul bărbat din viața ei, a crezut sincer că va putea să-și întemeieze o familie pe care ea nu a avut-o niciodată. Însă, nu a fost să fie.

„Noi nu am făcut nuntă, nici nu ne-am înscris pentru că el, ca și mine, e fără părinți. Speram că vom face o familie adevărată, mai ales când am aflat că vom avea un copil. Chiar eram fericită. La început se purta tare frumos, dar fericirea a ținut două săptămâni… A început să bea, apoi a început să mă bată. Și când a aflat că eram însărcinată, atunci când mă bătea, mă acuza că nu era el tatăl copilului. Eu încercam să-l conving că nu am avut relații cu altcineva, mai ales că nici nu prea ieșeam din casă, dar el nu mă asculta…”

Un început nou pentru Cristina și copilul său

„Când mă lua la bătaie, mai întâi mă apuca de păr ca să mă țină și să mă bată mai bine. Eu încercam să-mi apăr burta să nu lovească în copil. Dar când am ajuns în a opta lună de sarcină, m-a bătut așa de tare încât peste trei zile am născut”. Așa descrie Cristina Petrov viața sa anterioară și perioada în care l-a purtat în pântec pe Dumitru, un copil care, păzit de mama sa, s-a născut sănătos acum aproape un an.

Cristina l-a născut pe Dumitru și s-a întors acasă la bărbatul ei, însă acesta nu a mai primit-o și a alungat-o cu tot cu bebeluș. Nu avea nici măcar un acoperiș deasupra capului. Nu avea la cine să meargă. Și atunci a aflat despre Centrul Maternal Pro Familia din Căușeni.

„Eu nu am avut de ales și am sunat la acest centru și i-am rugat să mă ajute, să-mi dea un acoperiș deasupra capului pentru că era iarnă și frig și eu eram cu copil mic și nu aveam unde mă duce”.

La centrul maternal din orașul Căușeni, Cristina și Dumitru au parte de susținere, ajutor medical, psihologic și juridic.

3-Cristina și copilul ei, Dumitru, au găsit refugiu la Centrul Maternal din Căușeni

„Aici sunt ca acasă”

Acum, se poate gândi la viitorul ei și al copilului. Pentru că la centru nu va putea rămâne mereu, Cristina încearcă să-și găsească o meserie, care i-ar asigura lui Dumitru o copilărie decentă, departe de cea pe care a avut-o ea.

„Aș vrea ca în viitor să fiu fericită alături de copilul meu și să-l educ cât pot de bine, chiar dacă sunt o mamă singură, să fiu atentă cu el și să am grijă. Nu am lucrat niciodată. El și alții înaintea lui, nu mi-au dat voie”.

„Voi merge anul viitor la votare, să văd cum se votează”

Toamna aceasta, Cristina a mai învățat ceva. A învățat că are dreptul liber și nestingherit să fie un cetățean activ în comunitate. A participat la o sesiune de informare și la o simulare a zilei alegerilor. O premieră pentru ea.

Dacă înainte de atelier, Cristina spunea că nu a fost niciodată la vot, pentru că atunci credea că votul ei nu ar fi schimbat nimic, acum ea are mai multă încredere în viitor: „M-am simțit foarte bine, am aflat lucruri noi, am aflat cum să mergem la votare și ce trebuie să facem. Pentru că multe lucruri nu le știam, chiar mai nimic. Mulțumesc mult pentru că am aflat și eu de ce votul meu contează. Voi merge anul viitor la votare, să văd și eu cum se votează pentru că va fi primul meu vot!”, afirmă Cristina.

Atelierul de educare electorală, dedicat femeilor în dificultate, face parte dintr-o amplă campanie de informare și implicare civică privind drepturile electorale a mai multor categorii de alegători din Republica Moldova, campanii realizate de 12 organizații neguvernamentale din toată țară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

5-Exercițiul de simulare a votului a reprezentat o lecție de responsabilitate civică pentru femeile de la centrul maternal din Căușeni

Consiliere electorală pentru tineri și femeile aflate în dificultate

Ludmila Afteni este directoarea executivă a Asociației Psihologilor Tighina, care organizează în perioada mai-noiembrie 2018 o serie de sesiuni de consiliere electorală și simulări ale procesului de vot pentru tineri și femeile aflate în dificultate din câteva centre maternale din trei raioane: Căușeni, Anenii Noi și Ștefan-Vodă. La Centrul Maternal Pro Familia din Căușeni au organizat deja câteva astfel de activități.

„Subiectul educației electorale este unul care trezește mirare. Prima întrebare sau replică este: „De ce mi-ar mai trebui și asta? Nu este o problemă atât de mare dacă eu nu merg la vot”. La început, femeile sunt foarte rezervate, nu citești prea mult interes în ochii lor și pe fața lor. Însă, când se explică că a participa la alegeri contribuie și la realizarea dreptului la sănătate sau educație, se mai dezleagă limbile”, povestește Ludmila Afteni.

La astfel de activități participă de obicei nu doar femeile care locuiesc deja pentru o perioadă la centru, ci și cele care mai vin aici pe timp de zi doar. Femeile sunt informate despre ce se întâmplă în ziua în care sunt organizate alegeri și majoritatea lor participă la un exercițiu de simulare a votului, simțind pe propria piele ce înseamnă a fi parte la un proces democratic.

La început femeile nu au încredere în ele înseși

Tatiana Osadci este directoarea Centrului Maternal din Căușeni de șapte ani. Însă, centrul a fost fondat acum 11 ani. De atunci, peste o mie de femei și fete în dificultate și peste 900 de copii au trecut pe aici.

„Oferim un cămin și susținere pentru trei categorii de persoane: supraviețuitoare ale violenței în familie, de multe ori mame cu copii, supraviețuitoare și potențiale victime ale traficului de ființe umane și cupluri mamă-copil aflate în dificultate materială sau psihologică. Femeile din centrul nostru ajung aici după ce s-au confruntat cu situații de risc grave pentru viața lor și, de multe ori, și pentru viața copiilor lor. Sunt femei care nu au încredere în ele înseși și nici în ziua de mâine, fără a crede măcar că pot să păstreze copilul alături, deoarece nu au cu ce să-l întrețină și nici unde locui. Relațiile cu rudele sunt foarte proaste și, într-un final fug sau sunt alungate”, spune Tatiana Osadci.

La centru pot fi cazate maximum 19 femei adulte și 14 copii și au voie să stea de la una până la trei luni. În acest timp, sunt ajutate și ghidate pentru a-și găsi o locuință, un loc de muncă și chiar informate.

„În afară de diferite ONG-uri care vin la noi pentru a organiza activități, specialiștii din Centru fac un plan, un grafic, și 2-3 zile pe săptămână realizează ateliere moderate de psiholog, psihopedagog, jurist, asistentă medicală, asistenți sociali. Multe din aceste activități sunt dedicate creșterii încrederii în sine și informării generale privind drepturile și libertățile omului”, relatează Tatiana Osadci.

„Participarea mea este importantă”

Proiectul „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, își propune să ajungă la cât mai multe femei ca și Cristina Petrov. Cristina va merge la următoarele alegeri pentru că acum se simte responsabilă pentru viitorul copilului său.

„Este și o provocare pentru ele. „Oare cum va fi dacă mă duc?”, se întreabă retoric femeile și fetele. În fond, noi toți vom vota prima dată conform noului sistem electoral. Însă, ele au și mai mari emoții decât alții. Ceea ce vrem noi să rețină și să înțeleagă femeile este că dacă democrația contează, atunci și participarea lor este importantă. Eu decid ce fac în ziua alegerilor!”, spune Ludmila Afteni, de la Asociația Psihologilor Tighina.

Sursa: www.diez.md

Scrie un comentariu