CHIȘINĂU, 26 ianuarie 2017 – Reprezentanți ai societății civile, ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale si Familiei, alături de comunitatea internaționala si supraviețuitoarele violentei in familie au participat la consultări publice cu privire la Strategia naționala de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie pe perioada 2017-2022.

Pe parcursul celor doua zile de discuții au fost analizați patru piloni de baza ai Strategiei: Protecție, Prevenire, Urmărirea in justiție si Politici integrate. Acestea fiind reperele conceptuale ale Convenției de la Istanbul, document ce urmează sa fie ratificat in scurt timp si de Republica Moldova.

“Acest exercitiu este o prima incercare a Guvernului de a aborda strategic fenomenul violentei impotriva femeilor si a violentei in familie. Odata ce vom semna Conventia de la Istanbul, trebuie sa ne asiguram ca avem o viziune comuna, atit din partea Guvernului, a expertilor, cat si a supravietuitoarelor violentei in familie. Asteptarile sunt mari, dar trebuie sa fim realisti si sa punctam pas cu pas actiunile noastre”, a mentionat Lilia Pascal, Șefa Direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați din cadrul Ministerului Muncii Protecției Sociale și a Familiei.

Consultantii ce au lucrat la elaborarea acestui document au prezentat succint principalele arii de interventie, obiectivele identificate si lacunele din sistem ce trebuie lichidate. Separat, in grupuri de lucru a fost analizat planul de actiuni si masurile propuse pentru imbunatatirea raspunsului sistemului la actele de violenta. Scopul final fiind de a formula o serie de recomandari ce va imbunatati varianta initiala a Strategiei.

“Suntem la primul proces de consultare si dorim sa testam opiniile, sa intelegem daca mergem in aceeasi directie. Imediat ce vom identifica recomandarile venite din partea tuturor participantilor, vom putea estima si costurile de implementare pentru fiecare actiune in parte. Totodata, pentru monitorizarea si evaluarea procesului de implementare vom examina posibilitatea de a elabora o matrice in baza indicilor deja existenti”, a precizat Angelina Zaporojan-Pirgari, directoarea Centrului de Drept al Femeilor, organizatie ce a coordonat procesul de consultari publice.

In aceeasi ordine de idei, Eduard Mihalaș, Analist de Programe Populație, Dezvoltare & Gender in cadrul UNFPA Moldova, a punctat ca pentru a avea o schimbare de paradigma este nevoie de o abordare coordonata a fenomenului. “Steriotipurile pot fi combatute doar prin actiuni de lunga durata si cu implicarea tuturor ministerelor de resort. Pe linga Ministerul Muncii, un rol cheie il are si Ministerul Educatiei, deoarece din scoala trebuie sa ajutam copiii sa inteleaga importanta unui comportament  non-violent.”

Strategia naționala de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie este focusată pe informarea publicului larg cu privire la gravitatea acestui fenomen, promovarea toleranței zero față de toate formele de violență, combaterea stereotipurilor și prejudecăților de gen, perfecționarea cadrului legislativ și normativ în conformitate cu standardele internaționale, implementarea de bune practici în domeniu si eficientizarea activității actorilor care intră în contact cu subiecții violenței în familie.

Tototdata, Strategia reprezintă viziunea sistemică asupra modului de reformare a domeniului și asigură implementarea noilor amendamente propuse în contextul armonizării legislației naționale la Convenția de la Istanbul.

De mentionat ca necesitatea elaborării acestui document reiese și din ultimele recomandări adresate în anul 2016 Guvernului Republicii Moldova, în baza Raportului Periodic Universal în domeniul drepturilor omului.

Pentru informații suplimentare, contactați:

Diana Pînzari, Coordonator comunicare, Centrul de Drept al Femeilor,

tel. 069577542, e-mail: dianapinzari@hotmail.com

Sursa: www.cdf.md

img_0353 img_0029 img_0035 img_0338

1 Comentariu

  1. Prim-ministrul in exercitiu Iurie Leanca, desemnat in calitate de candidat pentru functia de Prim-ministru al noului Guvern, a demarat consultarile pentru elaborarea Programului de activitate al Guvernului. Cancelaria de Stat continua procesul de pilotare a ghidului metodologic pentru analiza ex-ante a impactului politicilor publice prin lansarea unui nou ciclu de elaborare a propunerilor de politica publica.

Scrie un comentariu