banda logo

Cu o amplă experiență în advocacy și consolidare a capacităților mecanismelor naționale pentru egalitatea de gen, dar și fiind printre primele organizații care s-au mobilizat pentru a oferi servicii de asistență materială și psihologică primară, Gender-Centru sub umbrela Platformei pentru Egalitate de Gen, a organizat Conferința naţională “Acţiuni umanitare localizate şi incluzive a societăţii civile”.

Pornind de la necesitatea identificării nevoilor şi soluțiilor optime pentru cele circa 400 de mii de persoane ( 80% fiind femei și copii) refugiate în Republica Moldova, ca urmare a invaziei Federației Ruse în Ucraina, organizatorii au inițiat o platformă de discuţii pentru valorificarea experienței şi expertizei între organizațiile societății civile, organizațiile de femei, activişti, activiste şi femeile refugiate implicate în acţiuni umanitare.image00003

În debutul evenimentului, Andriana Zaslavet, preşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen, a subliniat importanța acestui eveniment, menționând că munca pe care o realizează societatea civilă în acest sens este una colosală, însă rezultatele vorbesc de la sine.

Platforma pentru Egalitate de Gen are experiența de a gestiona crizele umanitare. Primul consortium creat, a fost în perioada pandemiei, atunci am demonstrat că experiența noastră este mai mult decât utilă. Tot atunci am înțeles cât de mult contează conlucrarea între organizații și lucrul asupra unor aspect care ne vor ajuta și mai mult să răspundem promt problemelor ce apar în societate.

Impactul crizei umanitare asupra Organizațiilor Societății Civile, inclusiv organizațiilor de femei, precum și răspunsul acestora la criza umanitară, au fost principalele subiecte dezbătute de către cei cca 50 de participanți/te la Conferință, reprezentanți ai ONG-urilor din toată țara care sunt implicați în acțiuni umanitare.5322CE2F-7423-4279-8D2A-5E5DFEE1B482

Prezentă la evenimet, Evghenia Hiora, Project Officer for Women’s Peace and Humanitarian Fund, a menționat:

Ne unim eforturile pentru a reduce riscurile legate de gen pentru femei, și anume, violența în bază de gen, traficul de ființe umane, abuzul și exploatarea sexuală. Totodată, e important să subliniem că femeile nu au nevoie doar de protecție și asistență, ele pot deveni agente ale schimbării. Noi trebuie să depunem eforturi ca ele să poată obține o înțelegere mai bună a dimensiunii de securitate umană, dar și pentru a cataliza schimbări în percepția societății.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Acțiune umanitară feministă și localizată”, implementat de Gender-Centru în parteneriat cu Clubul Politic al Femeilor 50/50 și AO Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane – ODFC în cadrul Platformei pentru Egalitate de Gen, cu susținerea UN Women, și finanțat de UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Scrie un comentariu