Consiliul pentru Drepturile Omului a aprobat două rezoluții în domeniul Femeile, Pacea și Securitatea și femeile și fetele în cadrul umanitar, după cum urmează:

Rezoluția 45/28 a Consiliului pentru Drepturilor Omului privind „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor și fetelor în situații de conflict și post-conflict cu ocazia aniversării a douăzeci de ani a Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate” a fost adoptată fără vot și inițiată de un grup de bază vast trans-regional format din Argentina, Australia, Azerbaidjan, Finlanda, Irak, Spania, Tunisia și Namibia. La noua rezoluție s-au alăturat alte 47 de state membre. Textul marchează 20 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325 a CSONU, recunoaște rolul crucial al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor și în consolidarea păcii, precum și importanța participării lor depline, egale și semnificative la planificare și la luarea deciziilor, recunoaște contribuția importantă a societății civile la implementarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea și solicită statelor să creeze și să sprijine un mediu favorabil pentru mediatoare, pacificatoare, apărătoare ale drepturilor omului și organizațiile societății civile; se referă la raportul Secretarului General privind Femeile, Pacea și Securitatea și la recomandările sale operaționale și condamnă toate formele de violență împotriva femeilor și fetelor comise în situații de conflict și post-conflict și solicită măsuri eficiente de responsabilizare. Rezoluția poate fi găsită aici.

Rezoluția HRC 45/29 privind „Promovarea, protejarea și și asigurare că femeile și fetele se bucură pe deplin de respectarea drepturilor omului în situații umanitare” a fost de asemenea adoptată fără vot.

Grupul principal de state care au promovat adoptarea rezoluției a fost Canada, Fiji, Georgia, Suedia și Uruguay, dar se bucură și de sprijinul a altor 46 de state membre. Rezoluția recunoaște că situațiile umanitare – cum ar fi cele cauzate de conflicte și dezastre naturale – pot cauza și exacerba discriminarea de gen și inegalitățile existente. Este prima rezoluție a Consiliului pentru Drepturile Omului care prevede în mod semnificativ faptul că femeile și fetele să se bucure pe deplin de drepturile omului în situații umanitare și evidențiază aplicabilitatea drepturilor omului pentru toate femeile și fetele, în toate contextele. Rezoluția poate fi găsită aici.

Scrie un comentariu