Svetlana Mantea este consilieră locală și profesoară de istorie în Cobâlea, Șoldănești, un sat cu circa 2.000 de locuitori, situat la 120 de kilometri de Chișinău. Simțindu-se mai sigură pe sine în urma participării la Programul național de mentorat pentru consiliere „Inspir-o!”, susținut de UN Women, Mantea a participat la concurs și a obținut funcția de director de școală. Atunci, ea a început să încurajeze elevii și elevele, profesorii și părinții să înfrunte stereotipurile de gen în educație, deschizând oportunități noi pentru fete și băieți.

Elevii din satul Cobalea

În cele mai multe școli din Moldova, fetele și băieții din clasele gimnaziale sunt împărțiți în grupe de fete și grupe de băieți la disciplina „Educația tehnologică”, în cadrul căreia sunt predate diferite meserii. Băieții învață, în principal, lucrul cu lemnul, iar fetele – arta acului, croșetarea și gătitul.

Svetlana Mantea, Consiliera în satul Cobalea

Când opțiunile educaționale ale fiicelor sale au fost limitate în același fel cum erau și ale ei, decenii în urmă, Svetlana Mantea a decis să schimbe această situație. După consultarea cu reprezentanții Ministerului Educației, ea a descoperit că actele normative nu impun segregarea fetelor și băieților la educația tehnologică. „Dacă legea nu interzice grupurile mixte, atunci de ce ne mai punem ochelarii și nu vedem, mergem toți pe un drum bătătorit”, se întreabă Mantea.

Svetlana Mantea, Consiliera în satul Cobalea

Acum, elevii școlii din Cobâlea pot alege ce meșteșug vor să învețe. Potrivit consilierei Mantea, aceasta este singura școală din raionul Șoldănești în care există grupuri mixte la educație tehnologică și una dintre puținele școli din țară.

Svetlana Mantea, Consiliera în satul Cobalea

Ilie este elev din clasa a opta. El s-a transferat la școala din Cobâlea în septembrie 2017. „În școala precedentă, clasele erau separate, băieți aparte și fetele aparte. Fetele se ocupau cu arta acului și împletitul, iar băieții mai mult cu lemnul”, explică el. „Aici grupurile sunt mixte, eu am ales să împletesc. Acesta este un lucru frumos, să confecționezi ceva tradițional din timpurile străvechi. Toți ar trebui să aibă posibilitatea de a face ceea ce le place, indiferent dacă sunt băieți sau fete”, spune Ilie.

Pentru a vizualiza știrea în întregime accesați AICI.

Sursa: www.moldova.unwomen.org

Scrie un comentariu