Astăzi, 11 septembrie, a avut loc Conferința Internațională „Congresul Mondial al Familiilor la Chișinău și dreapta conservatoare religioasă: amenințări și oportunități” care și-a propus să pună în discuție agendele Congresului Mondial al Familiilor, care urmează să se desfășoare la Chișinău, în perioada 14-16 septembrie, sub patronajul președintelui Republcii Moldova Igor Dodon.

Subiectele discutate au fost:

  • Amenințări la adresa egalității de gen: o perspectivă globală;
  • „Ideologia de gen” în Europa Centrală și de Est;
  • Agenda conservatoare în Moldova: Gen, valori tradiționale și ale familiei;
  • Libertatea de religie, orientare sexuală și identitatea de gen în România .

Congresul Mondial al Familiilor (CMF) este o alianță globală, interconfesională de organizații conservatoare ce luptă împotriva avorturilor, sănătății reproductive, împotriva drepturilor persoanelor LGBT – toate sub umbrela „familiei naturale”.
De cele mai multe ori organizațiile care fac parte din Congresul Mondial al Familiilor utiliează limbaj de incitare la ură și discriminare.

Unele organizații membre ale CMF au făcut presiuni și campanii pentru legi foarte restrictive față de persoanele LGBT, au încercat să saboteze anumite inițiative ale ONU privind sănătatea reproductivă.
În ultimii ani CMF a devenit deosebit de activ în Europa de Est, mai ales cu prilejul edițiilor desfășurate la Tbilisi (2016) și Budapesta (2017). În această regiune, CMF s-a conectat la agendele conservatoare ale politicienilor locali, Viktor Orban în Ungaria, de exemplu.

În contextul alegerilor parlamentare din 2019, se consideră că președintele moldovean Igor Dodon va utiliza acest eveniment, la care vor participa figuri religioase și politice importante, inclusiv Patriarhul Kiril, pentru a-și consolida agenda politică conservatoare. Conferința „Congresul Mondial al Familiilor la Chișinău și dreapta conservatoare religioasă: amenințări și oportunități” și-a propus să discute și despre emergența agendei conservatoare globale, principalii ei actori precum și impactul acestui tip de evenimente pentru societatea Republicii Moldova.

Evenimentul este organizat de PLATZFORMA.MD în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Moldova și Centrul EuroRegional pentru Inițiative Civice, cu susținerea financiară a ambasadei Olandei.

Sursa: www.facebook.com

Scrie un comentariu