La 23 ianuarie, a avut loc Conferința de presă organizată de Fundația Est-Europeană, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu tema „Cât de Incluzive sunt Alegerile din 2019?! Primul Raport de Monitorizare!”

Reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și membra Platformei pentru Egalitate de Gen, Alina Andronache, a declarat că sistemul electoral mixt scade din șansele femeilor candidate, le descurajează și le dezavantajează.

Potrivit Alinei Andronache, toți concurenții electorali înregistrați până acum au respectat prevederile Codului Electoral privind asigurarea cotei minime de 40% de reprezentare a sexelor. Cifra medie de reprezentare a femeilor pe listele de candidați este de 41,5%. La prima vedere acest lucru înseamnă că sunt cu 10% mai multe femei față de alegerile precedente. Dar când este analizat locul pe liste, se observă că pe primele 10 poziții sunt doar 18% femei. Experta a amintit că partidele pot face modificări în listele electorale până cu 14 zile înainte de data alegerilor. În acest sens, a făcut apel către acestea să promoveze principiul egalității de șanse și să plaseze femeile candidate pe locuri eligibile. „Altfel nu cred că vom avea un număr mai mare de femei în viitoarele legislaturi”, a spus Alina Andronache.

Conferința de presă poate fi vizualizată AICI.

Sursa: www.facebook.com

Scrie un comentariu