Pe data de 17 octombrie 2016 a avut loc  Atelierul de prezentare a bunelor practici de abilitare a femeilor în politică.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Est-Europeană, în comun cu  Clubul Politic Al Femeilor, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” în cadrul programului „Femeile în politică” și sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Beneficiarele cluburilor politice regionale, dar și ale programului de mentorat au vorbit  despre impactul acestor activități privind abilitarea femeilor în politică, despre eventualele strategii de abilitare a femeilor pentru alegerile parlamentare din 2018 şi alegerile locale din 2019.

În cadrul atelierului au fost prezentate rezultatele a două proiecte majore: Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O”și Cluburile Politice  Regionale a Femeilor  50/50 .

Programul „INSPIR-O” a fost realizat de CPD în perioada septembrie 2015–octombrie 2016.

Programul „INSPIR-O” a oferit celor 27 de participante o gamă largă de oportunități de dezvoltare personală și de leadership, cum ar fi: cursuri de instruire, coaching și mentoring, dezvoltare și punere în aplicare a inițiativelor comunitare.

Astfel, 22 de consiliere locale au analizat Rapoartele anuale privind asigurarea transparenței în procesul decizional și au elaborat Planuri de acțiuni cu privire la consolidarea Bunei Guvernări. 18 Planuri au fost aprobate la ședințele consiliilor locale. Încă 2 planuri urmează a fi puse în discuție.

Programul „INSPIR-O” înseamnă  24 de proiecte comunitare implimentate de 24 de consiliere locale, 3088 persoane consultate, aproximativ  100 de vizite de monotorizare și în jur de  25 500 de beneficiari direcți și indirecți.

Cluburilor Politice ale Femeilor din Moldova 50/50, care au fost înființate în 5 raioane din Moldova – Briceni, Cahul, Cimișlia, Strășeni, Telenești.

Scopul proiectului constă în consolidarea abilităților de advocacy la femeile din localitățile rurale pentru promovarea dimensiunii de gen în APL  și în comunitate, precum și sporirea numărului de femei în consiliile locale și raionale, întru sensibilizarea pe termen lung a agendelor locale din perspectiva de gen.

În cadrul proiectului a fost   care a fost realizat pentru prima dată un audit de gen în 25 de localități din Moldova, 509 de femei și bărbați au învățat despre egalitate de gen în politică, dar și în administrația publică locală și 59 de ședințe lunare tematice, unde au participat 735 de femei și bărbați. Acestea ar fi principalele rezultate ale activităților Cluburilor Politice Regionale ale Femeilor din Moldova 50/50.

Programul „INSPIR-O” și  Cluburilor Politice Teritoriale ale Femeilor din Moldova 50/50 au fost organizate în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanțat de Guvernul Suediei.

Surse: http://progen.md/ ,  http://stiripozitive.eu/ , http://md.one.un.org/

 

 

Scrie un comentariu