Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a avut sâmbătă, 8 iulie curent, o întrevedere cu adjunctul Secretarului General ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, în marja conferinţei ONU a şefilor Apărării, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii curente.

Dialogul dintre oficiali s-a axat pe contribuţia Republicii Moldova la eforturile internaţionale de asigurare a păcii şi securităţii globale.

În acest sens, generalul de brigadă Igor Cutie l-a informat pe Jean-Pierre Lacroix că ţara noastră intenţionează să intensifice participarea la operaţiuni şi misiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU, în contextul menţinerii statutului de contribuitor credibil în promovarea securităţii regionale şi internaţionale. „Intenţionăm să majorăm numărul femeilor militar în misiuni ONU. Acest obiectiv se înscrie în planul de acţiuni privind implementarea Rezoluţiei 1325 „Femeia, pacea şi securitatea”, a spus comandantul Armatei Naţionale.

De notat că generalul de brigadă Igor Cutie a participat la sfârşitul săptămânii curente la Conferinţa şefilor Apărării, desfăşurată la sediul central al ONU din New York, SUA.

Evenimentul a reunit lideri militari din peste o sută de ţări, care au discutat despre eficientizarea performanţelor misiunilor ONU de menţinere a păcii, cu accent pe detaşarea rapidă, instruirea trupelor şi creşterea numărului de femei participante în misiuni de acest gen.

Sursa: www.deschide.md

Scrie un comentariu