24 februarie 2020

APEL

privind mesajele sexiste și denigratoare expuse în spațiul public

Platforma pentru Egalitate de Gen constată cu multă îngrijorare și indignare proliferarea unor atitudini, mesaje verbale și abordări vicioase în discursul politic și public din ultima perioadă. Mai mult ca atât, asistăm la transformarea acestora în normalități cotidiene din partea unor actori politici care deţin funcţii de demnitate publică.

Ne referim la mesaje și atitudini discriminatorii, sexiste, care alimentează stereotipuri și prejudecăți atât față de femei cât și față de bărbați. Aceste atitudini sunt preluate de multe ori într-un mod iresponsabil de mass-media și tirajate mai departe în întrega societate.

Privind conținutul mesajelor:

  • Comentariile Preşedintelui Igor Dodon pe care acesta le-a făcut într-o ediție a emisiunii „Președintele răspunde”[1], unde a insinuat precum că doamnele din politică, au nevoie de tutelare și protecție “Stimaţi bărbaţi de pe dreapta, a venit o doamnă cu o iniţiativă, dar voi, ca nişte gentilomi, ce aţi făcut? Ați trimis-o mai departe. Ne po paţanscki, Ne po mujski”. Mai mult, au fost vociferate și remarci sexiste de genul cine e deasupra, cine e dedesubt, cine e jertfa».
  • Intervenția deputatului socialist Vladimir Odnostalco în cadrul audierilor publice din data de 11 decembrie 2019, organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie, la subiectul „Progresele înregistrate și perspectivele de viitor în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice”, unde dânsul a insinuat că fetele provoacă violul din cauza dezvoltării lor sexuale precoce: “но давайте начнем с того, что в нашем обществе молодые девушки растут слишком быстро, поэтому сексуальность не из лучших, потому что она вызывает”[2]. Acesta a făcut uz, de asemenea, de expresia “поведение женщин когда ставят мужчин под каблук” precum că ar fi un tip de violență asupra bărbaților.
  • Intervenția deputatului independent Octavian Țîcu care în cadrul unei emisiuni a utilizat o expresie discriminatorie în bază de sex atunci când a descris o situație politică într-un mod necaracteristic acesteia “ipostaze de virginitate”: „Maia Sandu și Andrei Năstase trebuie să își asume responsabilitatea pentru eșecul guvernării, pentru aducerea socialiștilor la putere, pentru pierderea orașului Chișinău și să nu să se mai ascundă în spatele luptei pentru justiție și procuratură, pentru a poza în ipostaze de virginitate. În politică există o chestiune pe care trebuie să ți-o asumi[3].

Reacția mass-media a fost una la fel de nocivă, pentru că însuși titlul articolului, a proliferat       atitudinea instigatoare la discriminare prin acel mesaj[4].

  • Declarația scrisă a deputatului fracțiunii ACUM/PPPDA, Alexandru Slusari, la 2 ianuarie 2020, într-o postare pe o rețea de socializare în privința inacțiunilor autorităților vizavi de impasul din sistemul bancar, acesta utilizând calificativul “impotență”. Mesajul său a fos preluat de mass-media[5].
  • Declaraţiile președintelui formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV[6] despre deputata Arina Spătaru: “Este o femeie frumoasă, care ar fi mai bine să se ocupe de croitorie sau bucătărie”.
  • Adresarea deputatului Alexandru Jizdan în cadrul şedinţei comisiei legislative pentru securitate naţională, apărare şi ordinea publică, către deputata Arina Spătaru, insinuându-se :

“-Dumneavoastră cine sunteţi? (A. Jizdan)

-Sunt Arina Spătaru, deputată. (A. Spătaru)

-Îmi cer scuze, v-aţi schimbat rochia şi nu v-am recunoscut, credeam ca sunteti jurnalist”. (A.  Jizdan)

Concluzii și recomandări

Amintim limbajul sexist este acel limbaj în care se utilizează expresii  și  adresări  ce  prezintă  femeia  și  bărbatul în  manieră umilitoare, degradantă și violentă, ofensând demnitatea acestora”. Această definiție o atestăm în   articol  2 ,  Legea  nr.  5-XVI  din  9  februarie  2006  cu  privire  la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați.

 Condamnăm orice discurs sexist, expus atât în spațiul public cât și în afara lui, și solicităm tuturor persoanelor să se abțină de la un asemenea discurs. Solicităm autorităților statului, responsabile să intervină prompt atât prin condamnarea discursului discriminatoriu, cât și prin responsabilizarea şi sancţionarea celor care fac uz de expresii sexiste, îl utilizează dar şi celor care îl promovează.

Astfel, îndemnăm societatea să nu tolereze și să nu promoveze discursul discriminatoriu, violența și să păstreze decența în exprimări.

Solicităm Guvernului Republicii Moldova să elaboreze mecanisme complexe pentru prevenirea și combaterea discursului sexist, care să includă instrumente eficiente de identificare/constatare, monitorizare și sancționare a practicilor sexiste existente.

 Solicităm Parlamentului Republicii Moldova:

  • Includerea pe ordinea de zi a examinării Proiectul legii privind Codul de etică și conduită a deputatului în Parlament, adoptarea acestuia cu includerea unui nou articol în care să fie interzise toate formele de sexism și discurs de ură și sancționarea acestora prin reglementarea sancțiunilor pentru nerespectarea normelor prohibitive sau onerative prevăzute în noul articol.
  • Adoptarea proiectului de lege nr. 301 pentru modificarea și completarea unor acte legislative privind reglementarea unor măsuri specifice cu caracter juridic, infracțiunilor motivate de prejudecată, în conformitate cu standardele internaționale.

Încurajăm Instituțiile Media să participe la promovarea mecanismelor de prevenire şi combatere a discursului sexist, să monitorizeze și, la necesitate, să excludă orice comentariu sexist și violent de orice fel împotriva oricui, a femeilor și bărbaților.

Facem apel public către orice persoană – femeie, bărbat, tânăr/-ă,  demnitar/-ă sau simplu cetățean/-ă, să se abţină de la utilizarea şi perpetuarea discursului sexist. Victima sau martorul/-a să raporteze autorităților competente şi să solicite aplicarea sancţiunilor. Mass-media să nu reproducă discursurile sexiste.

Doar astfel vom putea construi o societate fără discriminare!

[1]                Episodul 10 din 14 februarie 2020 al emisiunii de pe canalul Youtube „Președintele răspunde,

[2]                Audierile publice din data de 11 decembrie 2019, organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie la subiectul „Progresele înregistrate și perspectivele de viitor în domeniul prevenirii și combaterii violenței     domestice”,

[3]               Emisiunea “Puterea a patra” din 19 decembrie 2019,

[4]                Articolul din 19 decembrie 2019 plasat pe www.unimedia.md,

[5]                Articolul din 2 ianuarie 2020 ce conține mesajul deputatului A. Slusari,

[6]                Emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV din 29 ianuarie 2020,

Scrie un comentariu