„Ești apreciată, ești iubită și meriți să fii într-o relație sigură”, cu acest mesaj a venit Kristina Simmons, directoarea de dezvoltare a WAVI (Working Against Violence, Inc.), organizație non-profit din Dakota de Sud, SUA, în preajma sărbătorii de 14 februarie, Ziua Îndrăgostiților.

still0213_00000

Simmons mai adaugă că violența în familie se întâmplă în fiecare zi, uneori chiar în curtea organizației în care activează. În 2019, WAVI a servit peste 2.000 de clienți/te.

În apropierea sărbătorilor precum Ziua Îndrăgostiților, Simmons spune că abuzătorii vor folosi de multe ori acest timp ca o modalitate de a deține puterea asupra victimelor lor: „Mai ales Ziua Îndrăgostiților, care se concentrează în jurul dragostei și al cadourilor și altor astfel de lucruri. Vor folosi asta pentru a spune hei, am făcut un lucru bun pentru tine”.

Simmons spune că acțiuni precum dăruirea cadourilor victimei ar putea umbri comportamentul rău al abuzatorului, „Infractorii caută o victimă; este un proces de grooming. Ele vor intra într-o relație și vor face duș cu cadouri și cuvinte de dragoste, iar apoi încet se vor izola”, spune Simmons.

Abuzul apare sub diferite forme, cum ar fi verbal, financiar, emoțional și chiar și pe social media. „Dețin controlul asupra contului, știu parolele tale. Vreau să știu cu cine vorbești. Vreau să știu ce spui despre mine”, spune Simmons.

De cele mai multe ori, victima nu se va deschide către alții, deoarece s-ar putea simți rușinată sau jenată, dar există semne pe care prietenii și familia le pot observa: Atunci când observi că comunici tot mai rar cu acea persoană, ori vă vedeți mai rar, sau are schimbări în comportament.

Indiferent dacă sunteți o victimă sau cunoașteți pe cineva care a suferit violență în familie sau agresiune sexuală, este important să vă amintiți că, dacă aveți nevoie de ajutor, să nu ezitați de al cere.

Și cel mai bun sfat pentru victime și supraviețuitoarele violenței în familie: 

„Ești apreciată, ești iubită și meriți să fii într-o relație sigură”, încheie Kristina Simmons.

Tot azi, în contextul Zilei îndrăgostiților, pe rețelele de socializare a apărut lucrarea Artistului Britanic Banksy (autor încă neconfirmat), din Bristol, vestul Angliei, care a creat un nou graffity mural pe un perete: o fată mică cu o catapultă de parcă tocmai a lansat un proiectil. La sfârșitul traiectoriei catapultei este o formă roșie strălucitoare precum o stropire de sânge, formată din frunze și flori roșii din plastic. Pe rețelele de socializare desenul a fost intitulat: Banksy se joacă cu violența și inocența în graffiti-ul de Valentine’s Day. Urmăriți video AICI.

Reportajul poate fi urmărit AICI.

 

Sursa: www.kotatv.com

Sursa foto: www.thejakartapost.com

Scrie un comentariu