Abordări diferențiate în procesul de înregistrare a concurenților, ce lezează principiul egalității șanselor

MO Promo-LEX atenționează asupra cazurilor ce misiunea le-a calificat drept înregistrare a concurenților contrară legislației în vigoare. Suplimentar, Promo-Lex au spus că sunt martorii unor abordări diferențiate, ce lezează principiul egalității șanselor, față de concurenți cu același tip de încălcări, unii fiind înregistrați, iar alții nu, în condițiile în care legislația nu prevede sancționarea celor deja înregistrați. Se referă la două aspecte: înregistrarea concurenților ce nu au respectat cota de gen (cel puțin 30 cazuri – CECE II, 195 – CECE I) și înregistrarea candidaților în baza proceselor-verbale de desemnare adoptate înainte de termenul legal stabilit (cel puțin 6 dosare înregistrate).

Și în acest scrutin femeile și candidații/tele independenți/te sunt în minoritate

Circa 94% din 2 430 dosare depuse pentru funcția de primar(ă), sunt persoane desemnate de 23 partide/bloc electoral, și doar 6% din persoane sunt independenți. Cei mai mulți candidați au fost desemnați de PSRM (611), PDM (435) și Blocul ACUM (367).

La fel, doar 26% (632) din 2430 din candidații desemnați pentru funcția de primar(ă) sunt femei. Spre exemplu, din cei 32 de candidați desemnați în mun. Bălți și Chișinău sunt doar două femei, câte o candidată la funcția de primar(ă) pentru fiecare municipiu.

MO Promo-LEX atenționează asupra înregistrării contrar legislației în vigoare a consilierilor, din perspectiva respectării cotei de gen. La nivel de CECE II s-au constatat cel puțin 30 cazuri în 21 CECE, iar la nivel de CECE I, au fost identificate cel puțin 195 cazuri în care listele de candidați/te-consilieri/re au fost înregistrate chiar dacă nu ar corespunde prevederilor privind respectarea cotei de gen.

Urmăriți ştirea în întregime AICI.

Sursa: www.promolex.md

Scrie un comentariu