Peste 10 organizaţii non-guvernamentale şi activişti civici au constituit o platformă menită să consolideze eforturile tuturor actorilor care militează pentru promovarea egalităţii de gen. Printre obiectivele Platformei pentru Egalitate de Gen, care a fost prezentată marţi, 14 iulie, se regăsesc propunerile pentru programul de guvernare în domeniu egalităţii gender 2014-2018 prezentate în Agenda Egalităţii de Gen.

Victoria Apostol, de la Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), a declarat la conferinţă de presă la IPN că membrii platformei îşi propun să promoveze participarea şi reprezentarea echilibrată a femeilor; dar şi să contribuie la prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi violenţei în familie. La fel, un obiect îl reprezintă promovarea unui mediu propice pentru asigurarea egalităţii de gen pe piaţa muncii, promovarea antreprenorialului feminin, dar şi promovarea unui cadru instituţional adecvat pentru asigurarea egalităţii de gen.

Victoria Apostol a mai spus că ţinând cont de angajamentele ţării, prioritatea platformei pentru anul 2015 este adoptarea şi implementarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative din 2014, privind cota de gen, prin acţiuni de lobby şi advocacy, activităţi de sensibilizare a opiniei publice, întâlniri cu comisiile parlamentare şi ministerele de resort.

Secretarul platformei, Nina Lozinschi, a declarat că până în luna octombrie, membrii platformei îşi propun să realizeze întâlniri cu preşedintele şi vicepreşedinta Parlamentului, dar şi cu preşedintele Comisiei parlamentare a drepturilor omului şi relaţii interetnice pentru a discuta forma în care va fi aprobat proiectul de lege cu privire la stabilirea cotei de gen. Urmează a fi organizate consultări cu Biroul Permanent şi fracţiunile parlamentare privind cele două proiecte de lege privind cota de gen.

La fel, urmează a fi desfăşurate dezbateri publice despre drepturile omului în Uniunea Europeană, cu accent pe tematica şansei egale între femei şi bărbaţi. Totodată, va fi solicitat Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi a Familiei un raport privind modul cum se implementează Acordul de asociere UE-Republica Moldova privind egalitatea de gen.

Andrei Brighidin, de la Fundaţia Est Europeană, a declarat că actuala situaţie cu privire la egalitatea de gen în politică şi în procesul electoral este provocată de inacţiunile faţă de obligaţiile pe care Republica Moldova şi le-a asumat inclusiv prin ratificare instrumentelor internaţionale, dar şi prin adoptarea documentelor corespunzătoare de politici la nivel naţional. „În condiţiile în care obligaţiile şi angajamentele asumate nu se realizează, nouă, reprezentanţilor societăţii civile nu ne rămâne decât să ne coalizăm eforturile pentru a promova acest principiu”, a mai spus Andrei Brighidin.

Printre membrii platformei se numără Asociaţia femeilor antreprenoare din Moldova (AFAM), Asociaţia Obştească Promo-LEX; Asociația Obștească  Gender-Centru, CreDO, Clubul Politic al femeilor  50/50, Antoniţa Fonari, vicepreşedinta Conciliului Naţional pentru Participare, Olga Nicolenco, trainer gender, etc.

Sursa: www.consiliulong.md

Scrie un comentariu