GHIDUL CANDIDATEI ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ, elaborat de către Clubul Politic al Femeilor 50/50 în cadrul Proiectului „Participare echilibrată în procesul de luare a deciziilor”, cuprinde informații și explicații necesare persoanelor interesate să candideze la Alegerile din 2019.

Autoarele L. Handrabura, dr. în filologie, expertă în probleme de gen și D. Bordeianu, dr. în științe politice, expertă în domeniul electoral, au formulat, sistematizat și operaționalizat conținuturile din ghid în așa fel încât acestea să poată fi utilizate cu maximă eficiență și calitate.

Astfel, îndrumarul explică, pe de o parte, esența demersului care ar asigura echilibrul de gen și implicit o mai bună reprezentare a femeilor în politică. Pe de altă parte, sunt elucidate stimulentele interne și externe, precum și barierele neoficiale care împiedică femeile atât de la noi, cât și din alte țări să candideze la funcții și să câștige. Planul campaniei cu cele șase etape clasice, cum formăm echipa, cum planificăm bugetul, cum comunicăm eficient cu alegătorii și prin mass-media reprezintă alte recomandări de care o candidată trebuie să țină cont pentru a obține susținerea alegătorilor/-oarelor și mandatul pentru care optează.

De asemenea, ghidul explică noțiuni precum sistem electoral și circumscripție electorală, exemplifică modalitatea de desemnare a câștigătorilor/-oarelor în alegerile locale generale și oferă lista integrală a documentelor ce trebuie să fie prezentate pentru a fi înregistrat/-ă în cursa electorală. Publicația răspunde la întrebările de bază: cine are dreptul să candideze, ce acte fac parte din dosarul de candidat/-ă, care sunt regulile de desfășurare a agitației electorale, cine face parte din echipa de campanie, unde poate depune contestații candidatul/-ta care simte că i-au fost lezate drepturile. În afară de aceasta, utilizatorii/-oarele ghidului vor obține o imagine de ansamblu asupra procesului de finanțare a partidelor politice, dar și lista partidelor înregistrate în Republica Moldova și ideologia declarată a acestora.

Lucrarea este elaborată în cadrul proiectului ”Participare echilibrată în procesul de luare a deciziilor” în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), finanțat de Guvernul Suediei și UN Women, cu scopul de a susține femeile în campania electorală.

Ghidul poate fi vizualizat AICI.

Scrie un comentariu