Campania internaţională „16 Zile de activism împotriva violenţei în bază” de gen a fost iniţiată de Center for Women’s Global Leadership (CWGL) în anul 1991. În scopul oferirii un perioadei de desfăşurare a campaniei, pentru lansarea acestui eveniment a fost stabilită data de 25 noiembrie – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Violenţei asupra Femeii, iar pentru încheiere, data de 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Astfel pentru a evidenţia faptul că actele de violenţă reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului a fost creată o asociere simbolică între aceste date. Calendarul desfăşurării campaniei mai include si alte date semnificative cum ar fi: 1 Decembrie – Ziua Internaţională Anti-SIDA, şi 6 Decembrie – Ziua Comemorării Masacrului de la Montreal.

În Republica Moldova, anual, la nivel central şi local se desfăşoară un program complex de activităţi: conferinţe de presă, mese rotunde, dezbateri publice, conferinţe, programe TV şi Radio, activităţi de instruire şi informare în domeniul drepturilor omului, violenţei în bază de gen şi violenţei în familie.

În 2016, ediția a 14-a a Campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” vine  cu sloganul „Sparge cercul violentei! Fă un pas spre schimbare!”. 

În desfășurarea campaniei din acest an sunt implicate instituțiile statului, Organizația Națiunilor Unite, alți parteneri de dezvoltare și societatea civilă. Peste 80 de evenimente vor fi organizate în toată țara inclusiv discuții în școli, lucrul cu poliția, expoziții de pictură, discuții în comunitățile locale, iluminarea clădirilor în oranj și altele.

Unul dintre obiectivele Platformei pentru Egalitate de Gen este prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi a violenţei în familie;

Platforma pentru Egalitate de Gen și Coaliția Viața fără Violență în familie au întreprins un șir de acțiuni de pledoarie pentru promovarea proiectului de lege nr.246 cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Eforturile depuse s-au soldat cu voatrea de către Parlament, în prima și a doua lectura (finală), legea cu privire  la modificarea și completarea a 11 acte legislative din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

Precizăm că proiectul cuprinde modificări la 11 acte legislative: Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului, Legea cu privire la asistenţa juridică garantată de stat, Legea privind administraţia publică locală, Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, Legii taxei de stat, Codul penal, Codul contravenţional, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă.

În Republica Moldova, circa 60% dintre femei sunt afectate de fenomenul violenţei în familie. În primele 9 luni ale anului 2016, din cauza bătăilor din familie, au decedat 22 de persoane, alte 24 au fost violate, 15 – agresate sexual, iar 60 de oameni s-au ales cu vătămări ale corpului. Din cauza agresorilor din familie, victime ale abuzurilor au fost 1.348 de femei dintre care 97 de copii, dar şi 184 de bărbaţi, arată datele Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova.

Scrie un comentariu