Eleonor Roosevelt, fostă Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii spunea: „ Nu e suficient să vorbești despre pace. Trebuie să crezi în ea. Și nu e suficient să crezi în ea, trebuie să muncești pentru pace.”. Pornind de la această ideie, Gender-Centru a decis să încurajeze femeile care construiesc pacea în localitățile lor și nu doar, prin susținerea proiectelor ce vin în ajutorul celor care conștientizează astăzi cel mai mult adevărata valoare a acestui cuvânt.
Astfel, ca urmare a concursului de mini-granturi desfășurat de Gender-Centru în cadrul proiectului „Acțiune umanitară feministă și localizată” au fost selectate 10 femei din diverse regiuni ale țării, care împreună cu 10 ONG-uri locale, vor desfășura activități în propriile zone.
Aceste activități vor include campanii de informare, educaționale, activități de dezvoltare rurală/locală împreuna cu cetățene din Ucraina care se afla în comunitate, evenimente culturale/sociale de integrare, activități de recuperare / relaxare, mentorat de încadrare în câmpul muncii, etc.
Printre beneficiarele de mini-granturi se numără Irina Cebanenco și Elena Gheorghi, refugiate din Ucraina, care odată ajunse în Republica Moldova nu s-au izolat ci au decis că pot să-și ajute conaționalii. Elena își propune să îmbunătățească calitatea vieții, sănătatea, precum și nivelul de încredere în sine la 30 de femei din Ucraina și Moldova prin tratamente de wellness și înfrumusețare. Iar Irina, va furniza informații utile refugiaților/telor, oferindu-le la 200 de mame cu copii posibilitatea de participare la evenimente comune în Casa Comunității din Bălţi.
În același timp, pornind de la necesitatea de prevenire a stresului post traumatic, proiectul ce urmează a fi implementat de către Bacico Anastasia prevede amenajarea și dotarea unui spațiu dedicat serviciilor de frumusețe și consiliere emoțională a minim 30 de femei refugiate și gazdele acestora.
Obiectivul principal al proiectului ce urmează a fi implementat de către Ecaterina Rîbaci este promovarea coeziunii sociale și incluziunii femeilor refugiate, inclusiv prin dezvoltarea abilităților privind inițierea unei afaceri.
Iar Elena Burlacu își propune să dezvolte o comunitate de comunicare a femeilor (refugiate și băștinașe) din sect. Dănuțeni, Ungheni.
Integrarea socio-culturală este mai mult decât necesară în perioada unei astfel de crize umanitare, tocmai din acest motiv Lilia Herghelegiu își propune să încadreze pe piața forței de muncă locale, femeile refugiate din Centrul de plasament ”El-Șadai”, precum și cele din comunitate.
În cadrul proiectului propus de către Ludmila Țurcanu, cca. 350 de femei urmează a fi informate despre necesitatea promovării egalității de gen, iar 15 femei vor fi abilitate în domeniul antreprenoriatului.
Alte 17 femei refugiate și localnice din raionul Fălești vor beneficia timp de 4 luni, de servicii de informare și consiliere în cadrul proiectului implementat de Maria Vacarciuc.
Acces sporit la informație pentru o incluziune socială mai aprofundată – este principalul scop propus de Olga Mereuta în cadrul proiectului ce urmează să-l implementeze.
Iar pentru recreerea și odihna atât a femeilor și copiilor refugiați, cât și pentru femeile din familiile social-vulnerabile din Boșcana, r. Criuleni, Anastasia Funica, urmează să organizeze tururi istorice pe teritoriul țării.
Astfel, cele 10 beneficiare de mini-granturi, vor primi nu doar resurse financiare în valoare de 1000$ pentru a-și derula proiectele, ci vor beneficia de mentorat și feedback regulat din partea Gender-Centre.
Concursul de mini-granturi a fost desfășurat în cadrul proiectului „Acțiune umanitară feministă și localizată”, implementat de Gender-Centru în parteneriat cu Clubul Politic al Femeilor 50/50 și AO Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane – ODFC în cadrul Platformei pentru Egalitate de Gen, cu susținerea UN Women, și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.